IBS

Irritábilis bélszindróma (IBS)

Bár a betegség tünetei nagyon is valóságosak, a vizsgálatok sokszor nem mutatnak szervi elváltozást. Az orvosok ma már többet tudnak e kellemetlen betegségről, amely a felnőtt lakosság jelentős hányadát érinti.

Tünetek

  • Hasmenés, székrekedés vagy ezek váltakozása (rendszerint étkezés után) hónapokon keresztül.
  • Hasi görcsök, amelyeket gyakran valamilyen bélmozgás enyhít.
  • Nyálka a székletben.
  • Fokozott bélgáz képződés, has puffadás.

A betegség leírása

A táplálék haladását az emésztőrendszerben rendes körülmények között a bélfal ritmikus összehúzódása váltja ki, amit perisztaltikának neveznek. Irritábilis bél szindróma (IBS) esetén a bél görcsösen összehúzódik, mozgása rendezetlenné válik, és a béltartalom vagy túl gyorsan, vagy túl lassan mozog, aminek az eredménye hasi fájdalom, hasmenés vagy székrekedés. A betegséget régebben bélgörcsnek tartották.

Mi okozza?

Az évek során számtalan feltételezés született a betegség okára vonatkozóan. Felfedezték, hogy kóroki tényező, a túlzott antibiotikum használat és a helytelen táplálkozás. Sokszor ezek az okok tejcukor-érzékenységgel vagy ételallergiával is párosulnak. A méreg és sav túl érzékennyé teszi a simaizom szöveteit vagy a bélnyálkahártya gyulladását okozza. Ugyanakkor szinte minden esetben megfigyelhető, hogy a stressz fokozza az IBS tüneteit.

Hasonló tüneteket okozó betegségek: divertikulitisz és az idült bélgyulladás.

Zöld Kúra

A természetes táplálékkiegészítők sok esetben hatékonyan enyhítik az IBS tüneteit, és hagyományos gyógyszerekkel kombinálhatók.

Az életmódváltás, a rendszeres méregtelenítés és lúgosítás igen hatékonyan enyhíti a hasi fájdalmat okozó bélgörcsöket és az IBS egyéb tüneteit is.

A rostokban gazdag táplálkozás szintén enyhíti az az IBS tüneteit.

A lúgosítás legtöbb esetben megszünteti a székrekedést, és használ a hasmenés ellen is, ugyanis megköti a bélcsatornában lévő vizet, a méregtelenítés növeli a széklet tömegét, illetve egyben puhítja is azt. Ezáltal a görcsök erejét csökkenti.

FOS

A probiotikumok, a belekben élő hasznos baktériumok, amelyek segítenek a táplálék megemésztésében, vitamint termelnek, és gátolják a betegséget okozó káros baktériumok korlátlan elszaporodását. A FOS (fructo-oligoszacharid) – egy fontos etetőanyag, amely a probiotikumok elszaporodását segíti elő. A FOS, egy prebiotikum a hasznos baktériumok számára fontos tápanyag.

Mit tehet még?

Egyen több rostos ételt: gyümölcsöt, zöldséget, gabonaféléket és csíráztasson.

Igyon többet, szénsavmentes vízéhez adjon méregtelenítő, lúgosító koncentrátumot és igya egész nap. Ugyanakkor tartsa be a fokozatosság elvét, hogy ne puffadjon fel a hasa és elkerülje a túlzott bélgázképződést. Egyen kisebb adagokat, de gyakrabban. Rágjon alaposabban. Kerülje a koffeint, az alkoholt és a zsíros ételeket. Csökkentse a stresszt. Segíthetnek a relaxációs technikák. Végezzen naponta legalább 20 perc testmozgást; ez segíti a belek normális mozgását, és csökkenti a stresszt.

Esetleírás

Carlos B. egy reggel felébredve úgy döntött, hogy nem nyugszik bele az orvos ítéletébe: „Ezzel együtt kell élnie.” Elege volt, belefáradt a kiszámíthatatlan hasmenésekbe, görcsökbe és émelygésbe, ami székrekedéssel váltakozott, valahányszor feszült élethelyzetbe került, akár állásért folyamodott, akár egy új barátnővel volt randevúja.

Elhatározta, hogy küzdeni fog a betegsége ellen, amit irritábilis bél szindrómának diagnosztizáltak. Először is olyan étrendre tért, amellyel kiszűrhette az ételérzékenységet, és rájött, hogy tüneteit a tejtermékek váltják ki. A valódi előrelépés akkor következett be, amikor megnövelte a napi folyadékbevitelét és elkezdett zöld anyagokat tartalmazó lúgosító koncentrátumot önteni napi vízadagjához. Meggyőződésem, hogy bárki legyőzheti az IBS-t - mondja - Számtalan lehetőség van, amelyekről az emberek nem is tudnak. Erre mondják, hogy ‘proaktívnak’ kell lenni. Végül is ki törődjön veled a leginkább, ha nem te magad.”

Tény

A tejcukor-érzékenység IBS-szerű tüneteket válthat ki, sőt egyeseknél a tejfogyasztás is előidézheti az IBS-t. A tejcukor (laktóz) lebontási képessége gyakran csökken az életkorral, mert idősebb korban a bélrendszerben csökken a laktáz nevű enzim mennyisége. Annak eldöntésére, hogy önnél is tejcukor-érzékenység okozza-e a tüneteket, igyon meg éhgyomorra két pohár zsírszegény tejet.

Ha négy órán belül fokozott bélgáz képződés, hasmenés, fájdalom vagy has puffadás jelentkezik, akkor ismételje meg a kísérletet laktóz mentes tejjel. Ha most nem jelentkeznek a tünetek, akkor valószínűleg tejcukor érzékeny, ezért óvatosan kell bánnia a tejtermékekkel.

 

Csatlakozz hozzánk!