Orvosi zsálya

Orvosi zsálya (Salvia officinalis L.)

Népies nevei: kerti zsálya, zsálya, kakastaréjfű
Az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozik, Dél-Európa karsztjain tömegesen termő, hazánkban termesztett, bokros, illatos félcserje.
Hatóanyagai:
flavonoid, triterpén, fenolsav, illóolaj

Hatásai: Az ókorban a hallhatatlanság füvének tartpott orvosi zsálya a legsokoldalúbb gyógynövény volt. A görögök és a rómaiak húsok tartósítására használták, de rangos helyet kapott a gyógyászatban is. Használták pl. kígyóharapás, epilepszia, bélférgek ellen, de vizelethajtóként és a menstruációt segítő szerként is egyaránt.

Számtalan hatóanyagának köszönhetően rendkívül széles körben, a legkülönbözőbb bántalmakra alkalmazható. Felfúvódás, emésztési zavarok, böfögés, bélgáz képződés, bélhurut kezelésére is ajánlott. Húgyutak fertőtlenítője.

A zsálya gyulladás- és izzadáscsökkentő hatással rendelkezik, főleg a klimax idején jelentkező erős éjszakai izzadás megszüntetésében eredményes. Ajánlják fogínygyulladás, száj- és garatnyálkahártya-gyulladás ellen öblögetőszerként. Légzőszervi megbetegedésekre a zsálya az egyik legjobb gyógynövény. Aranyeres bántalmaknál ülőfürdőként.


 

Csatlakozz hozzánk!