Depresszió

Az orvostudomány mindig a tünetet kezeli, míg a természetgyógyászat a tünetek okait keresi.

“Csupán egyetlen betegség létezik. Minden betegség a test túlsavasodása, amely elsősorban a felborult életmódnak, gondolkodásnak és étkezésnek köszönhető.”

Depresszió nincs

Depresszió nincs, amikor testünk egyensúlyban van. A kiegyensúlyozott szervezet jól érzi magát és jól gondolkodik. A kiegyensúlyozott test-lélek és szellem megküzd a kihívásokkal és egészségben, magas energiaszinten és életerőben tart minket. Időről időre mindenkinek vannak szorongásos érzései, a szorongás azonban egyeseknél súlyos betegséggé válhat. Pontosabban azoknál válhat betegséggé a tünet, akiknél a savak és méreganyagok sejtszinten vannak jelen. A pszichoterápia és/vagy a gyógyszeres kezelés mellett a természetgyógyászat méregtelenítéssel és lúgosítással segít.

Okok

A természetgyógyászat a depresszió ellen is, először első számú fegyverét a méregtelenítést és lúgosítást veti be. A test akkor egészséges, ha egyensúlyban van. Egyensúlyából kibillenteni nagyon egyszerű. A helytelen táplálkozás (ami sokszor előttünk is rejtve marad -műtrágyázások, gyomírtószerek, génmanipulációk) hiszen a tömeggyártás és tömegtermelés korát éljük, a mozgásszegény életmód, a gyors tempó okozta állandó szorongás és félelem a szervezetre rengeteg sav és méreganyag terhet ró.
Egyensúly csak akkor lesz, ha a mérgeket és savakat semlegsítjük (ha már a kiváltó okokat nem is mindig tudjuk). Az egyensúly visszaállításához pedig rendszeres méregtelenítés és lúgosítás a válasz.
A depressziót tehát a kimerültség, a stressz, a szorongás, a pánik okozta savak és mérgek miatt legyengített védekező rendszer, immunhiányos válasza.
A kötőszövet védőburokkal veszi körül az idegeket, ugyanakkor túlzott savterhelés esetén a test legfőbb savtárolója. Így érthető, hogy a test túlsavasodása mindig érinti az idegeket is. A savterhelés gyakran annyira erős, hogy a savak az izmokban is elraktározódnak, ahol izomgörcsöt okoznak. Emiatt becsípődhetnek az idegek, ami erős fájdalommal jár. Ezért a neuralgiát az állandóan irritált idegek segélykiáltásaként kell értelmezni. Ha azonnal gondoskodunk bőséges bázisbevitelű (lúgosításról-méregtelenítésről) ivókúráról, akkor nagyon rövid időn belül elmúlik a fájdalom.

Segítség

Alapos méregtelenítéssel és lúgosítással visszatér az életöröm és tettre kész lesz.
Az állandó túlsavasodás okozta kedélyzavar megszüntethető. Amint a test visszajut a bázikus, tehát a természetes tartományba, elmúlik a depresszió. Depresszió esetén, még ha csődöt is mond minden más terápia, gyakran csodát tehet a savtalanítás. A fáradtság és a kimerültség olyan tünet, amelyet mindenki ismer, akinek túlsavasodott a teste. A krónikus fáradtság gyakran minden életörömtől megfosztja ezeket az embereket, mert minden tevékenység túl nagy megerőltetésnek tűnik számukra. Ehhez alvászavarok, emlékezetgyengeség és koncentrációzavarok társulnak. Ezek a tünetek a vegetatív idegrendszer állandó túlfeszítettségének következményei, amelyet a test túlsavasodása okoz. A szimpatikus idegrendszer szabályozza az éberséget és a reakciókészséget. Ha az állandó savinger folyamatosan a lehető legnagyobb teljesítményre ösztönzi a szervezetet, nem biztosított a természetes nyugalmi szakaszok előfeltétele. Ezért a túlsavasodott emberek gyakran arról panaszkodnak, hogy nincs elég energiájuk, ugyanakkor állandó belső nyugtalanság gyötri őket.
Mindez pár napon belül megváltozhat, ha méregtelenítik.-lúgosítják a testüket, és ezzel helyreállítják a zavart sav-bázis egyensúlyt.
A túlsavasodás állandó megterhelést jelent az idegrendszernek. Ez ingerlékenységet, fokozott fájdalomérzékenységet, kedvetlenséget, fáradékonyságot, makacs és óvatosságra intő neuralgiákat és alvászavarokat eredményezhet.
A test túlsavasodása miatt nemcsak a teljesítőképesség, hanem a terhelhetőség is jelentősen csökken, és hirtelen kedélyállapotváltozások fenyegetik az embert. Ilyenkor néhány napon belül segít a savtalanítás, és mi úgy érezzük majd, mintha újjászülettünk volna. Újból átjár minket az életöröm, amelyet talán régóta nélkülöztünk. Egyszerűen csak túlzottan telítődtünk savakkal. Élvezzük Új életünket.
Egyre több embert kínoz állandó ingerültség, és emiatt a legkisebb ok is elég nekik ahhoz, hogy elveszítsék az önuralmukat. Ez a test túlsavasodásának egyik mellékhatása, mert a nagy mennyiségű felgyülemlett sav folyamatosan ingerli a szimpatikus idegrendszert, túl sok adrenalin és tiroxin választódik ki, ami agresszivitást és önuralomvesztést eredményez. A rendszeres lúgosításnak-méregtelenítésnek köszönhetően néhány napon belül javul a kedélyállapot. Az ingerlékeny ember higgadtabb, nyugodtabb, derűsebb lesz, és jelentős mértékben javul az életminősége.

Kiégés

Egyre több ember egyre gyakrabban tapasztalja meg a kiégés érzését. Úgy érzik, hogy az utolsó cseppig felemésztették a tartalékaikat, és ez messzemenően meg is felel a valóságnak. A test teljesen túlsavasodott, és elhasználódtak a kiegyenlítő hatású bázisok készletei, így egyre fokozódik a túlsavasodás. Az ember úgy érzi, már nincs számára kiút, és ez az érzés lassan elhatalmasodik rajta. Ilyen helyzetben először meg kell határozni a test pH értékét, és azonnali, megfelelő ellenintézkedéseket kell foganatosítani, konkrétan lehetőleg 1,5 liter szénsavmentes ásványvizben oldott lúgosító-méregtelenítő koncentrátumot inni, legalább öt részletben naponta.
Már 20 perc múlva érezhető a jótékony hatás, és két óra múlva az ember többnyire meg tudja oldani a korábban kilátástalannak érzett helyzetet. Olyan egyszerű az egész, mint a kocsinál az olaj utántöltése. Ha nem töltjük utána időben az olajat, a motor tönkremegy, és nagyon drága lesz a javítás, pedig pár száz forintért minden benzinkútnál meg lehetne oldani a problémát, így az tulajdonképpen nem is probléma. A kocsijával kapcsolatban mindenkinek van annyi esze, hogy megtegye, amit kell. Csak a testünk esetében nincs ennyi eszünk, mert azt nem adhatjuk el használtan, ha már tönkretettük vagy nem tudjuk, milyen egyszerűen segíthetünk neki.
Kétfajta stressz létezik, az eustressz amelyre mindannyiunknak szükségünk van ahhoz a normális tevékenységünkhöz, amelyet életnek nevezünk, és a distressz, amely túlzott igénybevételhez, „túlpörgéshez” vezet, és ez az állapot végül lehetetlenné tesz minden tevékenységet. Ha a szervezet képtelen kezelni ezt a fajta stresszt, az arra vezethető vissza, hogy az állandó túlsavasodás miatt mindig túl nagy fordulatszámon működik, így felemésztődik az életenergia nagy része anélkül, hogy bármit is elérnénk vele.
A túlsavasodás a szimpatikus idegrendszer javára billenti el természetes kiegyensúlyozottságot, és ezzel feleslegesen növeli az alapterhelést. Amint egy alapos savtalanítással helyreállítjuk az egyensúlyt, megszűnik ez a fokozott stresszhajlam. Visszanyerjük a teherbírásunkat, és készen állunk arra, hogy örüljünk az életnek.

A szorongás és pánik tünetei

Pánikroham, erős félelem, szívdobogásérzés és gyors lélegzetvétel, szokatlan izzadás, hidegrázás, hőhullámok, szájszárazság, szédülés, anginás roham, idült szorongás, izom feszülés, fejfájás, hátfájás, álmatlanság, depresszió, a nemi vágy csökkenése, ellazulásra való képtelenség.

A depresszió tünetei

Tartós szomorúság, „üresség“- érzet, libidócsökkenés, alvászavarok, csökkent energia, fáradtság, csökkent vagy éppen fokozott étvágy; fogyás vagy hízás, bűntudat, feleslegesség, tehetetlenség érzése, koncentrálási nehézségek, érzékenység, gyakori sírás, idült fájdalmak, halállal és öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok.

A depresszió nem csupán múló szomorúság: a beteg fizikai, szellemi és érzelmi életére szüntelenül befolyást gyakoroló pusztító betegség. Lerombolhatja az ember önbecsülését és mások megítélésének képességét; a bűntudat, feleslegesség és tehetetlenség érzése a legegyszerűbb mindennapi tevékenység végzésére is képtelenné tehet. A depressziónak súlyosságát tekintve különböző formái vannak.

Nincs kivétel

Úgy tűnik, a depresszió mögött egyetlen okot kell keresni, a szakértők szerint a fő ok az agy által előállított kémiai neurotranszmitterek, vagyis az idegsejtek közötti kommunikációt létrehozó kémiai anyagok szintézisének egyensúlyában beállott zavar. Depressziós periódust kiválthat egy szeretett személy halála, munkahely elvesztése, válás, súlyos betegség vagy egyéb komoly nehézségek. Ezek a lelki tényezők mindegyike savakat és mérgeket termel, amivel a test nem tud önállóan megbirkózni. Egy ideig mindent megtesz, hogy az egyensúlyt helyreállítsa és amikor tehetetlennek bizonyul, akkor raktározni kezdi a savakat és mérgeket, a szervekben és szövetekben, ami a testben betegségeket idézhet elő. Az okok okozta megbetegedések milyensége mindig függ a genetikától.

Ott és abban betegszünk meg ami a leggyengébb.

A depresszió kialakulásához tehát hozzájárulhat a stressz, okozta egyensúlyfelbomlás (savasodás) és jelentkezhet gyógyszerek mellékhatásaként (az emésztőszerv rendszerének savasodása), de kiválthatja a téli napfényhiány, élvezeti szerek használata okozta savak és méreganyagok dömpingje (alkoholizmus), élelmiszer-allergia és alultápláltság is. A düh, bűntudat és más mély érzelmek nem megfelelő feldolgozása szintén súlyosbítja a tüneteket. A szorongás vagy nyugtalanság teljesen természetes reakció, ha valamilyen veszélyessé váló helyzetbe - például egy nagy ugató kutya közelébe - kerül az ember. A veszélyt érzékelve a szervezetben olyan hormonok termelődnek, amelyek a szervezetet felkészítik a védekezésre. Az izmok megfeszülnek, a légzés és szívverés szaporábbá válik, és sérülés esetén a véralvadás fokozódik (tejsav termelődik).

Vannak azonban olyan emberek, akiknél ez a vészreakció minden nyilvánvaló veszély nélkül is létrejön. Ezekben a helyzetekben bonyolult biokémiai folyamatokon keresztül a szervezet sav és méreganyag szintje megemelkedik az emésztés lelassul, így még több sav és méreganyag keletkezik. Ez természetesen nagyon káros az egészségre, mivel hosszú távon kimerültséget és a koncentrálóképesség gyengülését vonja maga után, fejfájást, emésztési problémákat és vérnyomás-emelkedést okoz.

A szorongásos betegség súlyossága változó lehet. A neurózis a legtöbbször idült, állandóan megújuló balsejtelemmel és aggódással, valamint enyhe testi tünetekkel jár. Az egyik neurózistípus, a pánikbetegség viszont olyan hirtelen és váratlanul jelentkező súlyos tüneteket mutat, hogy akár a szívinfarktus gyanúja is felmerülhet.

A tudósok azt gondolják, hogy a depressziós betegek idegrendszere a stresszre túlzott reakcióval válaszol, és nyugalmi állapotába a normálisnál hosszabb idő alatt tér vissza. Ilyenkor a szervezet sav és méreganyag szintje megemelkedik. A szorongás kezdődhet valamilyen felkavaró élménnyel - baleset, válás vagy halál -‚de esetenként semmilyen azonosítható kiváltó ok nem áll mögötte. A szorongásos betegek anyagcseréje megváltozik. Ha pedig nem kapja meg az egyensúlyt akkor a tünet gyakrabban jelentkezik. Tudományos vizsgálatok azt mutatják, hogy a pánikbetegségben szenvedők vérében az átlagosnál magasabb a tejsav szintje (ez az az anyagcseretermék, amely az izmokban az oxigén hiányában történő cukorlebontáskor jön létre). A különböző savak és mérgek depressziót okoznak akkor ha genetikusan öröklött gyenge pontról van szó.

A táplálékkiegészítők hatása

A kiváltó okok kezelésével, a savak és mérgek közömbösítésével, lúgosítással és méregtelenítéssel a betegség enyhíthető. Az antidepresszáns gyógyszerek mellett az alternatív kezelés kedvező hatást gyakorol. Különböző gyógynövény alapú lúgosítók és méregtelenítők mellett, az 5-htp–vel kiegészíthető a kezelés.

Az előírt gyógyszerek szedésén viszont soha ne változtasson orvosa beleegyezése nélkül. A testfolyadékok és szervek pH egyensúlya, amit rendszeres méregtelenítéssel és lúgosítással érünk el, javítják a közérzetet a koncentrációt és enyhítik a depressziós tüneteket. Méregtelenítéssel és lúgosítással elősegíthető a neurotranszmitterek agyi szintézise, és növelhető az antidepresszáns gyógyszerek hatékonysága is.

Ha kevesebb a sav és méreganyag, akkor az nyugtatólag hat az idegsejtekre, és ez különösen akkor fejthet ki kedvező hatást, ha a depresszió alvászavarokat idéz elő.

Bizonyos esetekben a receptre kapható szorongás elleni gyógyszerek mellett igen hasznosak a gyógynövénykészítmények és az étrendi változtatások, amelyek nem váltanak ki függőséget, és nem okoznak mellékhatásokat. A méregtelenítés és lúgosítás enyhíti a szorongásos tüneteket: az idegességet, a szédülést és az erős szívdobogást. A szorongástól szenvedő embereknek kalciumot, magnéziumot és B-vitamint tartalmazó összetett készítmények is ajánlottak. Ezek a tápanyagok fontosak az idegrendszer egészséges működéséhez, különösen ahhoz szükségesek, hogy az agy elegendő ingerületátvivő anyagot állítson elő.

Az orvosi macskagyökér altató hatású kivonata kis dózisban nyugtató hatást fejt ki (nyugtató hatású bioaktív vegyületei a gyökerében találhatók). Akkor érdemes kipróbálni, ha a citromfű kivonata nem használ.

Alvásproblémák esetében még akkor is érdemes egyszeri éjszakai adag valerianátbevennie, ha napközben Citromfű tablettát szed. Az orbáncfű akkor lehet hasznos, ha a szorongás érzetéhez depresszió is társul. Ez utóbbi hatására egy hónapot is várnia kell, a többi kiegészítő azonnal hat.

Mit tehet még?

Mindig törekedjen az egyensúlyra. Ha a lehangoltságán nem tud változtatni, tudja, hogy ez az állapot azért jelent egyensúlyvesztést, mert a kiváltó ok a szervezetben savak és méreganyagok tömegét jeleníti meg. Ezért ellensúlyozzon lúgosítással és méregtelenítéssel, ha teheti tornázzon rendszeresen. Egyen több gabonát és zöldséget. Ne dohányozzon, kávét és alkoholt csak mértékkel fogyasszon.

Keressen fel csoportterápiát vagy szakértő tanácsadót. A legmodernebb terápiás eljárások segíthetnek a depressziót elősegítő magatartási szokások megváltoztatásában. Hagyjon fel a koffein-, alkohol- és túlzott cukorfogyasztással, mivel ezek fokozhatják a szorongást (savakat termelnek). Tornázzon mindennap: elősegíti a tejsav lebontását, hatására jó közérzetet biztosító vegyületek (endorfinok) szabadulnak fel a szervezetben, és nő a szervezet oxigénfogyasztása. Járjon önsegélyező csoportba, ossza meg másokkal is problémáját.

Tudtad?
A pánikroham tünetein gyakran helyes légzési technika alkalmazásával is úrrá lehet lenni. A levegőt lassan, négyig számolva lélegezze be. Négyig tartsa benn, négyre lélegezze ki, majd végül számoljon ismét négyig, mielőtt megint levegőt venne. Addig ismételje a légzőgyakorlatot, amíg a roham el nem múlik. A helyes légzéssel szén-dioxidot (savat) engedünk el. A pánikroham sok savat termel, a tüdő egy savszelep, ami nélkül az ördögi kör folytatódik. Ugyanezen ok miatt van szükség a mozgásra is, amit lehetőleg szabad levegőn oxigéndús környezetben végezzünk, figyelve az egyensúlyra, mert a túlzásba vitt mozgás szintén tejsavat termel, azaz savasít (élsportolók).

Tudtad?
Az étrend-kiegészítők közül a Sonnok tabletta a fitoterapeuták szerint a gyakran mellékhatásokat okozó antidepresszánsok hatásos és biztonságos alternatíváját jelentheti enyhe depresszióban. 50 éves kor felett esetleg még hatásosabb helyette a páfrányfenyő (gingkó). Orvosa beleegyezésével a macskagyökér és citromfű önmagában, vagy Sonnokkal és páfrányfenyővel együtt is alkalmazható, ha a depresszióhoz szorongás társul.

Tudtad?
Az emberek mintegy 30%-a nem reagál az antidepresszánsokra. Egy nemrégiben végzett vizsgálat azt igazolja, hogy a lúgosítás segíthet rajtuk. Nyolchetes, antidepresszánssal végzett kezelés során a normál betegek 35%-a semmi javulást nem mutatott, a lúgosító anyagot bevitt betegek viszont 80%-ban jól reagáltak a kezelésre.

Tudtad?
Azt, hogy a galagonya szíverősítő, szívnyugtató és vérnyomáscsökkentő tulajdonságú? Jótékony az idegrendszerre és a koleszterinszintre.

Tudtad?
Németországban depressziós betegekkel végzett 24 vizsgálat szerint azoknak, akik rendszeresen méregtelenítettek és lúgosítottak, 50-80%-ban javult az állapotuk, szemben a hagyományos gyógyszert szedőkkel.

Tudtad?
Pulyka, lazac vagy tejtermékek fogyasztása segíthet a depressziós tünetek enyhítésében, mivel ezek az élelmiszerek gazdagok a triptofán nevű aminosavban. A szervezet alacsony triptofánszintje miatt csökkenhet az agyban a szerotonin ingerületátvivő szintézise, és ez károsan hat a kedélyállapotra. Különösen a nők érzékenyek a triptofán alacsony szintjére.

Tudtad?
A depressziós nőknél csontritkulás alakulhat ki, mivel a depresszióhoz társuló hormonzavar érintheti a csonttermelő sejtek működését. A csontritkulásra való fokozott hajlam kollagénnel és poloskavész gyógynövénnyel (fitoösztrogénben gazdag) hatékonyan ellensúlyozható.

Tudtad?
Az Eleuthero ginseng jótékony a fizikai és lelki stresszel járó állapotokban. Immunerősítő, tonizáló hatású. Szélsőséges szellemi és fizikai igénybevétel esetén a ginsengek közül a Panax ginseng tablettát válassza étrend-kiegészítőként.

Tudtad?
Ártalmassága ellenére vajon miért dohányzik olyan kitartóan annyi ember? Azért, mert a dohányzás nagyon erős függőséget alakít ki. Hatóanyaga, a nikotin amellett, hogy a szervezet egészének működését érinti, közvetlenül eljut az agyba, ahol átmenetileg hangulatjavító és szorongást oldó hatást fejt ki. Amikor abbahagyja a dohányzást, a nikotinszint csökken, s az ember ideges állapotba kerül, melyet a legkülönfélébb - vélt vagy valós - testi panaszok is kísérhetnek.

Tudtad?
A hátfájás oka leggyakrabban izomfeszülés. Ennek hátterében rossz testtartás, meggyengült csontok vagy porcok, porckorongsérv, stressz vagy akár érzelmi kiborulás is állhat. Az idült hátfájás kialakulását a csontritkulás is nagymértékben elősegítheti. A becsípődött ideg éles, hasogató fájdalmat okoz, ami a beidegzett végtagba (lábba) sugároz. Egyen tömjénsavat és ne feledkezzen meg a rendszeres méregtelenítésről.

Tudtad?
A pánikbetegség meglepően gyakori: a népesség mintegy 10%-a legalább egyszer átesett már ilyen rohamon - szembekerült ezzel a problémával élete során. A Nyírfa tabletta is lúgosít, enyhébb panaszok esetén gyors segítség lehet, ha van a házi patikánkban.

Tudtad?
Több tanulmány szerint a szorongásra hajlamos egyének koffein iránti érzékenysége nő. Fokozatosan, napról napra csökkentse kávéadagját, és figyelje meg, nem enyhülnek-e a szorongásos rohamok. Természetes koffeint a zöld kávé tabletta tartalmaz, mellékhatások nélkül.

Tudtad?
Hányás és hányinger esetén, már a kínai tengerészek is gyömbért fogyasztottak. Utazási betegségek tüneteit is nagyszerűen enyhíti, próbáld ki Te is.

Csatlakozz hozzánk!