Candida

Gomba. Barát vagy ellenség?

Rajtunk múlik, hogy barát vagy ellenség! Erős immunrendszer mellett nincs a kártékony gombáknak esélye. Az erős immunrendszer titka pedig nem más, mint a testi és lelki egyensúly. A gombák velünk élnek, a Candida bennünk él, tehát barát. Ellenséggé mi tesszük, amikor a számára kedvező savas közeget biztosítjuk neki, hogy kedvére szaporodjon és betegségeket okozzon. A Candida gomba esetében XXI. századi betegségről szoktak beszélni, mert a testi és lelki egyensúlyt robogó, érzelemszegény világunkban fenntartani nagyon nehéz feladat. A Candida albicans térhódításának egyetlen oka van az elsavasodás.
Diétázhatunk, de beteg és gyors világunkban újra és újra savak és mérgek termelődnek, pedig te diétázol és nem érted. Akkor most mi van? Minden, ami a szervezet egyensúlyát hosszú ideig kibillenti, savakkal és mérgekkel terheli testünket, vagyis amikor tartósan letérünk az arany középútról, az az immunrendszer bonyolult működésébe szól bele, teret biztosítva a káros mikroorganizmusoknak.

Patogén

Amikor az immunrendszer pajzsán rés keletkezik, ki vagyunk téve kórokozó mikroorganizmusoknak.
Egy gomba, ami hosszú időn át élősködik a szervezetünkben kórokozó, szaknyelven patogén. A patogén gomba ellenség, ugyanakkor a testünkben legalább százféle parazita gomba él, barátságban szervezetünkkel.
A kórokozó gombákat (patogén gombákat) három csoportra osztjuk: élesztőgombák, penészgombák és dermatophytonok.
Az élesztőgombák okozzák a legtöbb betegséget (Candida=élesztő). Sok patogén élesztőgomba faj létezik, mint például a Candida krusei, Candida glabrata vagy a Candida tropicalis.
A betegségek többségét a Candida albicans okozza.

Nehéz felismerni

A kórokozó gombákról előbb tudtunk, mint a baktériumokról vagy a vírusokról. Ennek ellenére az egyetemi oktatásban a mikológia, mint tananyag nem szerepel. A másik probléma, hogy olyan sokféle tünetet képes produkálni egy gombás fertőzés, hogy annak a diagnosztizálása nagyon nehéz. A gombák a hólyagban és a húgyutakban, a légutakban, a vesékben, a szemben, a fejbőrön, szőrszálakon, bőrön, körmökön is szívesen megtelepszenek, és ezeregy tünetet produkálnak. Épp ezért nehéz felismerni, lehet tökéletes vérképe és laboreredménye egy magát állandóan fáradtnak valló páciensnek és az orvos széttárja a kezeit, mert nem talál kapaszkodót. Nem tanulta, nem tudja.
A szájban tenyésző gomba szabad szemmel is jól látható, a nyelvet fehér lepedék borítja. Ezt a lepedéket nyelvkaparó segítségével távolítják el, hogy nyeléssel ne kerüljön vissza a szervezetbe.

Szívós

A candida, a bélben, a bélbolyhok között, a gazdaszervezet sejtjeihez tapadva él. Ha nem kap elegendő táplálékot, akkor átfúrja a bél falát és eljut a véredényekig. A Candida a véráram útján szétszóródik az egész szervezetben. Az érbe is behatol és a vércukorból táplálkozik. Az immunrendszert kijátszó élesztőgombák, álcázzák magukat (a testi sejtek felépítését utánozzák), hogy az immunrendszer ne idegen anyagként azonosítsa őket. A cukros, finomított élelmiszerek tartós fogyasztásával etetjük őket, a mozgáshiány tovább táplálja őket, erre jönnek még rá a stresszhormonok okozta savak és mérgek, így fél óra alatt meg is tudnak duplázódni. A Candida szétszóródása után megtelepszik a szervekben, mint a hólyag, vese, tüdő, szem… Az élesztőgomba a bőrön, a kéz és a láb körmén is megél.

Mikotoxinok

Sok kárt okoz a Candida. Először mindig ő eszik, szaporodásához rengeteg tápanyagot von el a gazdaszervezettől. A felépítéséhez ásványi anyagokra is szüksége van, mint kalciumra és magnézumra. Ha nincs elegendő a bevitt táplálékban elvonja a csontoktól és az izmoktól. Igazi túlélő. A Candida anyagcseretermékei erős mérgek, mikotoxinok. A legismertebb mikotoxin a penészgomba által termelt aflatoxin, ami súlyos májkárosodást okoz. A mikotoxinok tehát a gombák mérgező anyagcseretermékei. A toxinokon kívül a gombák a szénhidrátok erjesztése során alkoholt is termelnek, ezzel is segítik telephelyük fertőtlenítését. Egyes betegek alkohol illatot éreznek a szájukban, holott, alkoholt soha nem is ittak.
Ha a bélflórán kívül is elterjedtek a gombák, olyan méregtelenítőt kell szednünk, ami a szervezet egészére hat.

Kezelés

A diéta a Candida ellen nem elég! A kórokozókat és a gazdaszervezetet böjtre kell fogni. A gombák tápanyagok nélkül éhenhalnak, de vigyázni kell, mert ilyenkor több anyagcsereterméket űrítenek, jobban mérgeznek, hogy a konkurenciától a baktériumoktól vegyék el a tápanyagot. Ezért ha elkezdjük gyógyító étrendünket, nem szabad megfeledkeznünk a méregtelenítésről, lúgosításról sem. A gombadiéta (lúgosító diéta) nem más, mint ballasztanyagban gazdag gabona és zöldségkúra. Folyadékunk Puridren főzet legyen. Ez a gyógynövényes klorofillos főzet felszámolja a mérgeket és a savakat. Az összes kiválasztó szervet megdolgozza és azon keresztül a szervrendszereket, így bárhol is bújt meg a candida megtalálja és ellehetetleníti az életüket.

Gyengébb immunrendszer

A jótékony bélbaktérium törzsek egyfolytában harcban állnak a gombákkal. Harc megy az élelemért. A jóindulatú baktériumok folytonos ellenanyag-termelésre ingerlik a bélfalat. Ezért a gombás fertőzés után a bélnyálkahártya immunműködése gyengül. A méregtelenítő, lúgosító gyógynövények és a klorofill az egész szervezetet ellenállóképesebbé teszik a betegségekkel szemben.

 Vegyük el a kedvüket

Ha meg akarunk szabadulni a candidától, akkor vegyük el a kedvüket a szaporodástól és teremtsünk számukra kedvezőtlen életkörülményeket. A Candida nem szereti a lúgos közeget. Nem kedveli a tisztaságot, szeret mérgező anyagcseretermékeivel együtt élni. Egy méregtelenítő és lúgosító kúra kedvét szegi. A táplálkozás legyen ballasztanyagokban gazdag. Ez a diéta kiéhezteti a gombát. Ne feledd, hogy attól, hogy nem kap ételt nem adja meg még magát. Elkezd vándorolni, étel után kutatva, ezért a diétát mindig össze kell kötni, az egész szervezetre ható méregtelenítő és savtalanító étrend-kiegészítővel is. Az első három héten csak gabonát és zöldéget együnk. Naponta többször keveset, jól megrágva minden egyes falatot. A negyedik héttől felvehetjük a teljes kiőrlésű tésztás ételeket is. A hatodik héttől már ehetünk halat, a nyolcadik héttől pedig csirkét is. Egy Candida diétánál mindig tabu a tej, tojás, sertés és marhahús, az élesztő, a cukor.

Tudtad?

Az egészség egyfajta fizikai és mentális egyensúlyi állapotot. Egyensúly, a test lélek és szellem szintjén. Testünk egyensúlya, egészsége lelki egyensúly nélkül nem képzelhető el.

A lélek megbetegíti a testet. A lelki egyensúly legalább olyan fontos, mint a helyes táplálkozás, mégis keveset hallunk róla. Pedig tudjuk, hogy a vegetatív idegrendszer és az emésztőszervrendszer között szoros összefüggés áll fenn. Azt is tudjuk, hogy a családban, házasságban élők tovább élnek, mint az egyedül élő társaik. Igazolást nyert a szeretet gyógyító ereje, a hit gyógyító ereje, de mi még mindig csak a helyes táplálkozásról hallunk és olvasunk. Amit a legnehezebb kivédeni, hogy a stresszből, szorongásból, bűntudatból, irigységből, önértékelési zavarból, szeretethiányból…érkező savak és mérgek ne adjanak táplálékot a gombáknak és ne gyengítsék immunrendszerünk, mert ha nem egy Candida lesz az ellenség, akkor ott van még néhány rosszindulatú mikroorganizmus, ami felütheti a fejét.


Csatlakozz hozzánk!