Belek panaszai

 

Mitől?

A belekben sok kis katona dolgozik, ezek jótékony baktériumok és gombák. Szimbiózist alkotva minden nap azért dolgoznak, hogy a szervezet számára fontos tápanyagokat termeljenek és építsenek be. Az immunrendszer 70%-a található itt. Egészségére és egyensúlyára ezért nagyon oda kell figyelnünk. A belek, bélflóra egyensúlya könnyen kibillenthető. Károsító tényezők: antibiotikumok (savlekötők, emésztőnedvek termelését csökkentő gyógyszerek, hormontartalmú szerek, szteroid típusú gyulladáscsökkentők, fogamzásgátlók), helytelen táplálkozás, mozgáshiány, élvezeti szerek alkalmazása (alkohol, cigaretta, kávé) és a lelki gondok (erre kevesen gondolnak).

A lelkemtől beteg a belem?

A belek egészsége, a bélflóra egyensúlya szoros összefüggésben áll a vegetatív idegrendszerrel. A szervezet energiájának legnagyobb részét az emésztés veszi el. Az emésztésből könnyen lehet rothadás, ha ezt az energiáit át kell csoportosítsa testünk. Mondjuk veszekszünk egyet a szomszéddal és a vita végére nem tudunk pontot tenni. Ezért elkezdenek negatív gondolatok cikázni a fejünkben, rágódunk, szitkozódunk, szövögetünk… A felszabaduló stresszhormonok savasítják a testet és ez energiaátcsoportosítást igényel a szervezettől, hogy az általános egyensúlyt fenn tudja tartani. Nem tudja legfontosabb feladatát maradéktalanul ellátni, az emésztést. A belek salakosodni kezdenek, mert az emésztés lassul és a rothadás kezdeti veszi.

Ez székrekedés és hasmenés tüneteit fogja először láttatni. A bélflóra sav-bázis egyensúly felbomlik és ez teret ad a kártékony élősködök szaporodásának és elindul az ördögi kör. Leggyakrabban a bélben elszaporodó élesztőgombák okoznak gondokat (Candida).

Jelek

Az agresszív erjedési savak létfontosságú aminosavakat és enzimeket roncsolnak szét a vékonybélben, amelyek nélkül nem tudnak megújulni a sejtjeink, és enzimek nélkül kisiklik az anyagcsere.

A belek elsavasodása ugyanakkor a bélrendszer nagyon fájdalmas vírusfertőzéséhez vezethet. Az önmérgezés az egész testre kiterjed, így károsodik a vegetatív idegrendszer is. Ennek következtében megváltozhat a viselkedés és a személyiség is: szeretetlenség, egoizmus és tapintatlanság uralkodhat el az érintetten. Mindennapos bőséges bázisbevitel (lúgosító-méregtelenítő anyagok) szükséges ahhoz, hogy tartós segítséget nyújthassunk beleinknek. Legjobb rögtön reggel bőséges mennyiségű, lehetőleg 6 dl szénsavmentes vízzel bejuttatni a bázisokat (lúgosító és méregtelenítő növényi koncentrátumot), hogy ne csak semlegesítsük, de ki is mossuk a felgyülemlett savakat, mielőtt ennénk valamit.

Ezt összeköthetjük az ájurvédikus orvostudomány egyik receptjével: esténként vegyünk be egy teáskanál lenmagolajat, tartsuk körülbelül egy percig a szánkban, majd meleg folyadékkal öblítsük le.

Másnap reggel enyhe bélürítésre kerül majd sor. Ismételjük ezt néhány napig, így segítsünk a beleinknek abban, hogy megszabaduljanak a lerakódásoktól és a salakanyagoktól.

Pusztító savak és mérgek

Manapság szinte már normálisnak számít a sav-bázis egyensúly eltolódása. A beleket megbetegíti az emberi sejteket pusztítja.

Az anyagcsere-folyamat következtében folyamatosan savak keletkeznek a testben, például húgysav, szénsav, tejsav, ecetsav, sőt sósav.

A savak romboló hatásúak. Ha bent maradnak a testünkben, és nem semlegesítjük őket lúgosítással (bázisokkal) menthetetlenül a legkülönfélébb betegségekhez vezetnek.

A sav még a követ is így kikezdi, elképzelhetjük hát, hogy milyen nagy megterhelést jelent testünk számára a túlsavasodás.

A betegségek korántsem elkerülhetetlenek, az egészség az ember teljesen természetes állapota. Betegségeink csak évekig tartó hibás magatartásunknak köszönhetően alakulnak ki. Így a fogszuvasodásnak, ahogy számtalan más megbetegedésnek is, egyetlen oka van: a túlsavasodás. De a savak okozzák a reumát, a köszvényt, az ízületi gyulladást és a vesekövet is.

Tudatosság

Ha tudatosítjuk magunkban azt, hogy egyik olyan élelmiszer sem tartalmaz savakat, amelyet a természet eredetileg táplálékul kínált nekünk, rájöhetünk arra, hogy az anyagcserénk nem rendezkedett be savak feldolgozására. Még a gyümölcsökben lévő savak is teljességgel leépülnek érési folyamatuk során. Mi azonban éretlenül szedjük le a gyümölcsöket, mert így könnyebb eladni őket, és ezzel ártunk magunknak.

Természetellenes táplálkozási szokásaink következtében gyakorlatilag mindig túl kevés bázis van a szervezetünkben, és legtöbbünk teste túlsavasodott. Ehhez társul a természetellenesen sok bosszúság és stressz, amelyek tovább növelik a savak mennyiségét. Amíg a test még ki tud vonni bázisokat a kötőszövetből, az erekből és a csontokból, így próbálja semlegesíteni a savfelesleget. Ennek köszönhetően azonban leépülnek a test ásványianyag-készletei, törékennyé válnak az erek és a csontok, ami szívinfarktushoz, gutaütéshez vagy csontritkuláshoz vezet, de reumát, köszvényt, arthrosist, csigolya deformációkat stb. is okozhat. Ki gondolta volna, hogy a hajhullás, a depresszió, az ekcéma és a fogszuvasodás is a túlsavasodás következménye? A túlsavasodás egyszerre élénkítő és bénító hatású. Az ember élénknek, ugyanakkor gyengének érzi magát, nagyon hamar elfárad, és hosszú pihenési időszakokra van szüksége.

Fel nem ismert mérgek

Ráadásul minden embert számtalan, sajnos gyakran fel nem ismert méreg fenyegeti. Idetartoznak a rovarölő és a gyomirtó szerek maradványai, de a számtalan adalékanyag is, többek közt a tartósítószerek, színezékek stb., nem beszélve az ivó- és a fürdővíz klórozásáról. Ezek együttes hatása egy csomó, többnyire ismeretlen későbbi következménnyel jár.

A test mindent megtesz annak érdekében, hogy mentesítse magát a salakanyagoktól. A magasabb funkciót betöltő szerveket, mint az agy, a szem, a fül és a szív, csak a legszükségesebb esetben használja salakanyagraktárnak. Épp ezért nagyon komolyan kell venni azt, ha elhomályosul a látás vagy súlyos hallászavar lép fel.

A folyamat azzal kezdődik, hogy a test kénytelen leépíteni ékes ásványianyag-készleteit, mert semlegesítenie kell a savak áradatát. Ennek következtében „hulladéktárolókat” kell létrehoznia, egyiket a másik után, mert másképp nem tud kiválasztani ennyi savat. Pedig ez a folyamat nemcsak elkerülhető, de elsősorban bármikor visszafordítható. A Lúgosító ivókúra gyors és egyszerű megoldás, kellemes ízű és gyorsan elkészíthető. A test újból megtisztul, a szeméttelepek eltűnnek, és az ásványi- anyag-raktárak megint színültig megtelnek. Szellemünk megint olyan tiszta lesz, amilyennek talán fiatalkorunkban éreztük, és újból érvényre jut majd az ember belső szépsége.

Irritábilis bél szindróma (IBS)

Bár a betegség tünetei nagyon is valóságosak, a vizsgálatok sokszor nem mutatnak szervi elváltozást. Az orvosok ma már többet tudnak e kellemetlen betegségről, amely a felnőtt lakosság jelentős hányadát érinti.

Tünetek

  • Hasmenés, székrekedés vagy ezek váltakozása (rendszerint étkezés után) hónapokon keresztül.
  • Hasi görcsök, amelyeket gyakran valamilyen bélmozgás enyhít.
  • Nyálka a székletben.
  • Fokozott bélgáz képződés, has puffadás.

A betegség leírása

A táplálék haladását az emésztőrendszerben rendes körülmények között a bélfal ritmikus összehúzódása váltja ki, amit perisztaltikának neveznek. Irritábilis bél szindróma (IBS) esetén a bél görcsösen összehúzódik, mozgása rendezetlenné válik, és a béltartalom vagy túl gyorsan, vagy túl lassan mozog, aminek az eredménye hasi fájdalom, hasmenés vagy székrekedés. A betegséget régebben bélgörcsnek tartották.

Mi okozza?

Az évek során számtalan feltételezés született a betegség okára vonatkozóan. Felfedezték, hogy kóroki tényező, a túlzott antibiotikum használat és a helytelen táplálkozás. Sokszor ezek az okok tejcukor-érzékenységgel vagy ételallergiával is párosulnak. A méreg és sav túl érzékennyé teszi a simaizom szöveteit vagy a bélnyálkahártya gyulladását okozza. Ugyanakkor szinte minden esetben megfigyelhető, hogy a stressz fokozza az IBS tüneteit.

Hasonló tüneteket okozó betegségek: divertikulitisz és az idült bélgyulladás.

Zöld kúra

A természetes táplálékkiegészítők sok esetben hatékonyan enyhítik az IBS tüneteit, és hagyományos gyógyszerekkel kombinálhatók.

Az életmódváltás, a rendszeres méregtelenítés és lúgosítás igen hatékonyan enyhíti a hasi fájdalmat okozó bélgörcsöket és az IBS egyéb tüneteit is.

A rostokban gazdag táplálkozás szintén enyhíti az az IBS tüneteit.

A lúgosítás legtöbb esetben megszünteti a székrekedést, és használ a hasmenés ellen is, ugyanis megköti a bélcsatornában lévő vizet, a méregtelenítés növeli a széklet tömegét, illetve egyben puhítja is azt. Ezáltal a görcsök erejét csökkenti.

FOS

A probiotikumok, a belekben élő hasznos baktériumok, amelyek segítenek a táplálék megemésztésében, vitamint termelnek, és gátolják a betegséget okozó káros baktériumok korlátlan elszaporodását. A FOS (fructo-oligoszacharid) – egy fontos etetőanyag, amely a probiotikumok elszaporodását segíti elő. A FOS, egy prebiotikum a hasznos baktériumok számára fontos tápanyag.

Mit tehet még?

Egyen több rostos ételt: gyümölcsöt, zöldséget, gabonaféléket és csíráztasson.

Igyon többet, szénsavmentes vízéhez adjon méregtelenítő, lúgosító koncentrátumot és igya egész nap. Ugyanakkor tartsa be a fokozatosság elvét, hogy ne puffadjon fel a hasa és elkerülje a túlzott bélgázképződést. Egyen kisebb adagokat, de gyakrabban. Rágjon alaposabban. Kerülje a koffeint, az alkoholt és a zsíros ételeket. Csökkentse a stresszt. Segíthetnek a relaxációs technikák. Végezzen naponta legalább 20 perc testmozgást; ez segíti a belek normális mozgását, és csökkenti a stresszt.

Esetleírás

Carlos B. egy reggel felébredve úgy döntött, hogy nem nyugszik bele az orvos ítéletébe: „Ezzel együtt kell élnie.” Elege volt, belefáradt a kiszámíthatatlan hasmenésekbe, görcsökbe és émelygésbe, ami székrekedéssel váltakozott, valahányszor feszült élethelyzetbe került, akár állásért folyamodott, akár egy új barátnővel volt randevúja.

Elhatározta, hogy küzdeni fog a betegsége ellen, amit irritábilis bél szindrómának diagnosztizáltak. Először is olyan étrendre tért, amellyel kiszűrhette az ételérzékenységet, és rájött, hogy tüneteit a tejtermékek váltják ki. A valódi előrelépés akkor következett be, amikor megnövelte a napi folyadékbevitelét és elkezdett zöld anyagokat tartalmazó lúgosító koncentrátumot önteni napi vízadagjához. Meggyőződésem, hogy bárki legyőzheti az IBS-t - mondja - Számtalan lehetőség van, amelyekről az emberek nem is tudnak. Erre mondják, hogy ‘proaktívnak’ kell lenni. Végül is ki törődjön veled a leginkább, ha nem te magad.”

Tény

A tejcukor-érzékenység IBS-szerű tüneteket válthat ki, sőt egyeseknél a tejfogyasztás is előidézheti az IBS-t. A tejcukor (laktóz) lebontási képessége gyakran csökken az életkorral, mert idősebb korban a bélrendszerben csökken a laktáz nevű enzim mennyisége. Annak eldöntésére, hogy önnél is tejcukor-érzékenység okozza-e a tüneteket, igyon meg éhgyomorra két pohár zsírszegény tejet.

Ha négy órán belül fokozott bélgáz képződés, hasmenés, fájdalom vagy has puffadás jelentkezik, akkor ismételje meg a kísérletet laktóz mentes tejjel. Ha most nem jelentkeznek a tünetek, akkor valószínűleg tejcukor érzékeny, ezért óvatosan kell bánnia a tejtermékekkel.

 

Csatlakozz hozzánk!