Ánizs

Ánizs (Pimpinella anisum)

Népies nevei: bécsi kömény, illatos ánizs
A Földközi-tenger mellékéről származik, de már nagyon sokfelé termesztik, így nálunk is. Már az ókori Egyiptomban is használták fűszerként; az ókori Keleten fizetőeszköz is volt.
Hatóanyagai: illóolaj, fehérje, cukor

Hatásai: Köptető, enyhe görcsoldó, szélhajtó, fertőtlenítő, nyálkaoldó, ízesítő, emésztést elősegítő , nyugtató, élénkítő hatású. Légutakban elősegíti a váladék kiürülését, ezért főként asztmásoknak javallt. A szoptatós anyukák tejkiválasztást serkentő hatásáért fogyasztják. A gyermekgyógyászat számára nélkülözhetetlen szélhajtó. Gátolja a baktériumok fejlődését,szélhajtó, görcsoldó és fertőtlenítőszerként. Szürkés színű termését használjuk ízesítőként.

Jellemzően kellemes illata a köménymagra emlékeztet, bár annál erősebb, édesen aromás illatú. Az ánizstermések illóolajat, fehérjét és cukrot is tartalmaznak. Mint fűszert nagyon sokoldalúan használhatjuk. Egyes vidékeken nem ritka, hogy kenyérsütésnél, sós süteményeknél is használják. Különböző italokat, likőröket is készítenek belőle (pl: görög ánizslikőr -Ouzo).


 

Csatlakozz hozzánk!