Allergia

A természetgyógyász nem az allergént hibáztatja. Az allergia okát a beteg szervezetében találjuk meg.

Az allergiások száma megdöbbentő növekedést mutat, már az orvostudomány is kezdi elismerni, hogy az allergia oka nem az allergén.

Az allergia gyógyítható

A rengeteg allergiás köszönheti ezt a környezeti szennyezettségnek, a mindennapos stressz (és minden testi, szellemi és lelki egyensúlyvesztés) okozta sav és méreganyag lerakódásnak betegségét. Persze minden allergiás tud segíteni magán, ha megérti, hogy mai világunk okozta egyensúlyfelbomlás az immunrendszert is összezavarja és a helyreállításhoz az egyensúlyt kell újra megteremteni. Ez az élet csak a baktériumok, gombák, vírusok, paraziták részére teremt kellemes feltételeket, hiszen ők csak akkor tudnak élősködni, ha az egyensúly felborult. Ha az immunrendszer összezavarodik, mert természetellenesen bánunk vele, akkor ne csodálkozzunk azon sem, ha az eddig természetesnek tartott környezetre is allergiás, azaz túlérzékenységi reakcióval válaszol.

Olyan egyszerű dolgok, mint egy cica megsimogatása vagy a szőnyegek portalanítása sok millió emberből erős szipogást és tüsszentést vált ki. Ezeket a tüneteket az immunrendszer túlzott reakciója okozza.

Tünetek
 • Vörös, viszkető vagy duzzadt szemhéj, körülötte gyakran sötét karikák.
 • Tüsszögés.
 • Orrdugulás.
 • Állandóan csepegő orr, tiszta orrváladék.
 • Irritált torok.
 • Fáradtság.

Ne engedje, hogy az allergiás tünetek akadályozzák mindennapi tevékenységében, hívja segítségül a természetes „orvosságokat”.

A levegőben szállongó apró részecskék okozta légúti tünetek az enyhe kellemetlenségtől a napi tevékenységet súlyosan zavaró panaszokig terjedhetnek. A szénanáthát tavasszal a fák és virágok pora, nyáron pedig a parlagfű pollenje váltja ki és a savak illetve mérgek okozzák. Ha a tünetek nem múlnak el és egész évben akkor komolyabb étrendi és életmódbeli változtatást is be kell iktatatnia, hogy ne legyen mindig náthás. Ilyenkor annyira torzul a védelmi rendszer, hogy azt hosszabb idő rendbe hozni. Az érzékenységet házi por, penészgomba vagy akár állati szőr is kiválthatja, de a kiváltó ok mindig a sav és méreganyagok jelenléte, amit méregtelenítéssel és lúgosítással semlegesítünk. Az allergiás betegeknél, függetlenül attól, hányféle dologra allergiásak, a tünetek mindig ugyanolyan formában jelentkeznek, és ellenálló képességük az arcüreggyulladással és más légúti megbetegedésekkel szembeni is csökken. Mindig az egyensúly a lényeg!

Ha kórokozók hatolnak a szervezetbe, az immunrendszer védekezik ellenük, de az ártalmatlan részecskékkel szemben, mint a virágpollen, nem indít általános támadást. Van azonban, akinek az immunrendszere az ártalmatlan anyagokat is veszélyeseknek ítéli, és hatásukra megindul a szervezet egyéb gyulladáskeltő anyagainak termelődése azokon a területeken, ahol az ingerlő részecske a szervezettel találkozik: az orr és a garat nyálkahártyáján vagy a kötőhártyán.

Egyensúly az allergia ellen

Az immunrendszer hibás működésének pontos okát szennyezet környezetünk és rohanó életmódunkban látják. A nem megfelelő táplálkozás, mozgáshiány, az élvezeti szerek, de még a mesterséges fény is, a műszaki eszközök által kibocsátott elektroszmog, a légszennyezettség, a talajszennyezettség, vizeink szennyezettsége, lelki bajaink: önsajnálat, szeretetlenség, szorongás… mind-mind szerepet játszik az immunrendszer működésének megváltozásában. A fent sorolt természetellenes cselekedetek savakat és mérgeket juttatnak a testbe és torzítják működését. Mivel egyre nagyobb a zűrzavar, ezért egyre több a beteg ember, hogy ki miben betegszik meg, azt genetikája, tűrőképessége határozza meg. Sok mindenen nem tudunk változtatni (környezeti ártalmak, tömegtermesztés, tömeggyártás=silány minőségek) és sok mindenen nehéz változatni (mint a lelki egyensúly visszaszerzése= meditáció, jóga, mozgás), de sokan még az egyszerű megoldásokat sem alkalmazzák, mint a savakat és mérgeket száműző savtalanító kúrákat. Pedig a méregtelenítés és lúgosítás a kiváltó okokat, a savakat és mérgeket, testi torzulásunk hulladékait sem hajlandók kiűzni, figyelembe venni. Az egyensúly méregtelenítéssel és lúgosítással visszaszerezhető!

Antihisztamin

Az évszaktól függő allergiára kora tavasztól az első fagyok beálltáig kisebb szünetekkel rendszeres méregtelenítés és lúgosítás ajánlott.

Az enyhébb tüneteknél a receptre vagy recept nélkül kapható gyógyszertári szerek helyett próbálja ki a lúgosítást. Míg sok gyógyszer csak gátolja a hisztamin hatását a szervezetben, addig a lúgosítás a hisztamin felszabadulását akadályozza meg, és így kevesebb a mellékhatás. Méregtelenítő növényekkel együtt történő alkalmazásával legyőzhető a tüsszögés, a viszketés és az orrdugulás.

A méregtelenítés és lúgosítás nagymértékben erősíti az immunrendszert: a savak és mérgek elleni küzdelem a légutak sejtjeinek fő antioxidánsa, jelentős gyulladásgátló és antihisztamin hatással rendelkezik. Így csökkenthető az orrdugulás segíthetünk a gyulladásos tünetek enyhítésében. A hagyományos, egy-egy allergiatípusra felírt gyógyszerek mellett mindenképpen javasolt a kritikus időszakban a méregtelenítés és lúgosítás.

Ötletbörze

Ha a levegő pollenkoncentrációja túl magas, és ön túl érzékeny arra, tartózkodjon a szobában, zárt ablakok mögött. A kocsiban ne használjon légkondicionálót; a pollenszűrőt tisztítsa rendszeresen.

Házi poratka-allergia esetén távolítsa el a lakásból a szőnyegeket, és használjon mosható bútorhuzatot.

A matracokra és párnákra húzzon allergiamentes huzatot, és az ágyneműt mossa ki hetente nagyon forró vízben, a poratkák ugyanis ezeken a helyeken gyűlnek össze.

A penészt gombaölő szerrel távolítsa el a falakról.

Ha az ágyneműhuzatot nagyon forró vízben (90 C) mossa, az elpusztítja az allergiás reakciót okozó poratkákat. A forró víz azonban tönkreteszi a huzat anyagát. Egy ausztrál kísérlet szerint, ha a meleg vízhez eukaliptuszolajat ad, hasonló eredményre jut. A mosóvizet keverje össze 6 evőkanál eukaliptusz- olajjal és 3 evőkanál

Mosogatószerrel (máskülönben az olaj elválik a víztől), és tegye az elegyet a mosandó ágyneművel együtt a mosógépbe, majd mintegy félórai áztatás után adagoljon hozzá mosóport, és normál hőfokon mossa ki.

Tudta?
A kerti virágok ritkábban okoznak allergiát, mert virágporuk túl nehéz ahhoz, hogy a szél felragadja: a beporzásukat általában méhek vagy más rovarok végzik

Tudta?
Bizonyos gyógynövények hatóanyagai antihisztamin hatásúak. Kortyolgasson Puridren főzetet, úgy, hogy azt szénsavmentes vízzel higgitja, a benne található ánizs, gyömbér és csalán segítségére lesz.

Tudta?
Tartsa otthonát por- és pollenmentesen. Kerülje a cigarettafüstöt. Tartsa magát távol a macskától: szőrük erős allergén. A stressz elkerülése segíti az asztma elleni harcban.

Tudta?
A megfázás és influenza tüneteit rögtön enyhítse, mert így csökkentheti az asztmás roham kialakulásának valószínűségét. Télen tegyen a szája elé kendőt, hogy felmelegítse a hideg levegőt. Vezessen asztmanaplót, hogy könnyebben meghatározhassa, mire érzékeny. Fogyasszon minél több folyadékot, rendszeresen méregtelenítsen, hogy az ezáltal egyensúlyba hozott szervezet öngyógyító folyamatai beinduljanak.

Tudta?
A sok hagyma fogyasztása segíthet az asztmában szenvedőkön. A nyers hagymában található allil-szulfidok hatására a hörgőcskék fala elernyed.

Tudta?
A Puridren egy gyógynövény főzet tele zöld klorofillal, a benne található anyagok csökkenthetik az asztmás roham után jelentkező légúti gyulladást. A teaivás szertartása már önmagában is nyugtató hatású. Elkészítéseéhez csak szénsavmentes vízre van szüksége.

Tudta?
Az asztmásokra nagyon jó hatással lehetnek a jógagyakorlatok A jóga nemcsak a légzést javítja, hanem általános nyugtató hatású is.

Asztma

Magyarországon a felnőtt lakosság több mint 1%-a nyilvántartott asztmás. Ez a légzőszervi betegség minden esetben gyógyszeres beavatkozást igényel, de sok mindent tehet ön is, hogy asztmás rohamainak gyakoriságát és súlyosságát csökkentse. Figyeljen oda az egészségére és támaszkodjon a természetes medicina alapjára a méregtelenítésre és lúgosításra, hogy apránként egyre jobban legyen.

Az asztma tünetei

 • Mellkasi feszülés, de nem fájdalom.
 • Légzés közben ziháló, Sípoló hang.
 • Felüléskor rosszabbodó légszomj, légzési nehézségek.
 • Köhögés (gyakran váladékos).
 • Nyugtalanság vagy álmatlanság.

Az asztmás roham alatt az apró hörgők (bronchiolusok) összehúzódnak, ami hisztamin és más vegyületek kiválasztását idézi elő. Emiatt a hörgő- fal nyálkahártyája begyullad, megduzzad és váladék termelődik, a légutak beszűkülnek, ami jelentősen korlátozza a légáramlást, és megnehezíti a kilégzést. Bár a legtöbb asztmás roham lefolyása enyhe, és otthon is könnyen kezelhető, előfordulnak olyan súlyos rohamok is, amelyek során a beteg fuldokolni kezd. Magyarországon évente több mint százan halnak meg asztmás roham következtében.

A méregtelenítő és lúgosító táplálékkiegészítők az asztma szokásos gyógyszeres kezelése mellett is alkalmazhatók. Soha ne hagyja abba a gyógyszerek szedését, csak ha kezelőorvosával megbeszélte azt. Az asztmás emberek szervezetében mindig kimutatható a savasodás, ami csökkenti némelyik vitamin, például C-, B6-vitamin, illetve elemek, például a magnézium szintjét. Az allergiás reakciót is gátolja, mivel megakadályozza a hisztamin felszabadulását. A rendszeres méregtelenítés és lúgosítás a hörgőizmok összehúzódásának megakadályozása révén gátolhatja a roham kialakulását. A savszint csökkenése enyhíti az asztmás tüneteket.

Csatlakozz hozzánk!